Świat

Jak wykasować wszystkie informacje, które ma o tobie Google?

Polish Express
Polish Express logo

Jak wykasować wszystkie informacje, które ma o tobie Google?

Przeciętni użytkownicy Internetu wciąż niewiele wiedzą na temat tego, ile wie o nas wszechpotężny Google. Mało kto zdaje sobie sprawę, ile w sieci można znaleźć o nas informacji, które mogą posłużyć np. cyberprzestępcom.

Firma Google gromadzi niezliczone informacje o każdym użytkowniku Internetu, a w szczególności o jego nawykach w sieci, o tym, jakie strony odwiedza, co kupuje lub co ogląda. Wiedzieliście, że istnieje sposób na to, żeby dowiedzieć się, co wie o nas najpopularniejsza przeglądarka świata oraz, że można to wykasować?

Bombę ukryli w lalce Barbie i chcieli wysadzić w powietrze samolot pasażerski! Bez problemu przeszli kontrolę

Ilość informacji jakie gromadzi o nas Google jest wręcz zastraszająca. Na początek jest to oczywiście historia wyszukiwania, ale firma tworzy także specjalną mapę przypisaną do każdego użytkownika i jego urządzenia, na której widać, gdzie się porusza, co można z łatwością sprawdzić dzięki portalowi "Moja aktywnośc" (My Activity).

Internetowy gigant twierdzi, że dane te są zbierane, żeby poprawić jakość map oraz wskazówek dojazdu. Poza tym jeśli używasz telefonu z systemem Android firma posiada wszystkie twoje kontakty, kalendarz, aplikację i inne dane znajdujące się w telefonie.

Dalej robi się jeszcze ciekawiej, ponieważ Google zbiera także nagrania audio twojego głosu, a także dane dotyczące filmów, które oglądasz na YouTubie. Wszystko po to, żeby stworzyć szczegółowy profil użytkownika i spersonalizować reklamy, które będzie widział przeglądając Internet.

Co należy więc zrobić, żeby całkowicie wypisać się z Google'a?

 

 

 

Po pierwsze należy zalogować się na swoje konto Gmail, następnie w przeglądarce należy wpisać: history.google.com/history. Wtedy twoim oczom ukaże się lista śladów, które zostawiasz po sobie w sieci, włączając w to wyszukiwane miejsca na mapach oraz filmy obejrzane na YouTubie.

Po lewej stronie należy kliknąć w "Kontrola aktywności" (Activity Controls), a następnie w "Zarządzaj aktywnością" (Manage Activity). Wtedy powinna ukazać się podstrona z twoją aktywnością w Google, która będzie ułożona w sposób chronologiczny. Dane te można wykasować pojedynczo, albo można zaznaczyć całość i wszystko wykasować.

Klikając w menu "Logowanie się i bezpieczeństwo" (Sign-in & security), a następnie w "Informacje z urządzenia" (Device activity & notifications) można znaleźć informacje o tym, jakie dokładnie urządzenie posiadasz. Żeby wyłączyć automatyczne śledzenie twojej aktywności, wystarczy kliknąć w menu "Kontrola aktywności" (Activity Controls), następnie w "Aktywność w internecie i aplikacjach" (Web & App activity), a następnie wyłączyć usługę przez niebieski guzik znajdujący się po prawej stronie.

Do sieci wyciekły hasła milionów Polaków! Jak sprawdzić, czy twoje jest bezpieczne?

Można również wykasować wszystkie informacje, jakie Google ma nasz temat, jednak wcześniej lepiej jest zrobić kopię wszystkiego. W menu "Informacje personalne i prywatność" (Personal Info & Privacy) należy znaleźć  "Zarządzaj zawartością" (Control Your Content) , a następnie kliknąć w "Pobierz twoje dane" (Download Your Data) - to pozwoli ściągnąć wszystko, co firma wie na twój temat. Jeśli jesteś gotowy na usunięcie, to trzeba udać się do menu "Moja aktywność" (My Activity) i kliknąć podmenu "Usuń aktywność według" (Delete Activity By). W ten sposób pozbyłeś się wszystkich informacji, jakie zgromadził o tobie Google, ale czy na pewno wszystkich...?

Chcesz się z nami podzielić czymś, co dzieje się blisko Ciebie? Wyślij nam zdjęcie, film lub informację na: [email protected]

Chcesz na bieżąco czytać o wydarzeniach w UK? Pobierz aplikację Polish Express News na Androida i iOS.
Materiał chroniony prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie wyłącznie za zgodą wydawcy.


Ta strona używa plików cookie. Kontynuując przeglądanie witryny, wyrażasz zgodę na ich używanie przez nasz serwis. Dodatkowo kiedy odwiedzasz naszą stronę, wstępnie wybrane firmy mogą odczytywać i korzystać z określonych informacji zapisanych na Twoim urządzeniu, aby wyświetlać odpowiednie reklamy bądź spersonalizowane treści. Dowiedz się więcej.OK